Nimen takana

Nimen takana

Yrityksen nimen keksiminen on yhtä haastavaa kuin lapsen nimeäminen. Okei, rehellisyyden nimissä se on vieläkin haastavampaa. Pitäisi keksiä yrityksen tuotteita hyvin kuvaava, mieluusti lyhyt ja ytimekäs, mieleenpainuva nimi. Se ei saa olla liian samanlainen kuin muiden yritysten nimet, se pitää olla helposti taivutettavissa ja lisäksi tuntua omalta ja suuhun sopivalta. 

Minä pähkäilin yritykseni nimeä todella pitkään - aloin pyöritellä nimivaihtoehtoja jo silloin kun yrityksen perustaminen oli vielä täysin unelman tasolla. Suurin ongelma tuntui olevan se, että keksin vain nimiä, jotka olivat jo olemassa olevia yrityksiä tai liian lähellä toista yritystä tai yhdistystä. Jotkut ideat taas tuntuivat liian oudolta ja rohkeilta.

Yksi näistä oudokeista oli Sylikettu. Se pälkähti päähäni joskus talvella, mutta hylkäsin sen liian omituisena. Keväällä pyörittelin nimeä toisinpäin, KetunSyli, ja kysyin asiasta yhdeltä tutultani. Hän totesi, että Sylikettu olisi toimivampi (tietämättä, että tämä nimi oli minulla hylättyjen pinossa). Innostuin nimestä uudelleen. Yhtäkkiä se tuntui juuri oikealta: tuotteitani ja minua kuvaavalta, mieleenpainuvalta, napakalta ja kaikin puolin toimivalta. Se oli siinä, SYLIKETTU!

Mitä tämän kahden sanan jännän liiton taakse sitten kätkeytyy? Olen tiivistänyt asian sivujeni esittelyosiossa: Lämmin, pehmeä ja turvallinen kuin Syli - värikäs, kekseliäs ja rohkea kuin Kettu. Käyttämäni kankaat ovat pehmeitä, asusteeni tuovat lämpöä ja turvaa käyttäjälleen. Ne ovat niitä arjen lemppareita, joka päivä käytössä. Siltikään ne eivät ole tylsiä: niissä on pieniä jujuja, rohkeita kuoseja ja voimakkaita värejä.

Syliketun nimen voi avata toisinkin. Kaikki tietävät millainen on sylikoira: omistajansa ihana lemmikki, tottelevainen, hellyydenkipeä ja kiltti. Sylikettu taas on villieläin, joka on kesytetty. Se kaipaa hellyyttä, turvaa ja lämpöä, mutta on kuitenkin itsenäinen, vapaa ja rohkea kokeilemaan uusiakin juttuja. Sylikettu kuvaa hyvin myös minun persoonaani, joka on ristiriitainen sekoitus rauhallisesta kotielämästä nauttivaa introverttia ja seikkailunhaluista höpöttäjää. Villieläimeksi valikoitui juuri kettu yksinkertaisesti siksi, että se on lempieläimeni. Hassua kyllä, en ole koskaan nähnyt oikeaa kettua. Ehkä joku päivä kesytän itselleni oman Syliketun - vähintäänkin unelmissani!


Henna

Comments

Sign in in order to write a comment