Hyvän mielen lempivaatteet - eli mikä on toimintamme arvopohja?


Hyvän mielen lempivaate ei ole vain vaate, joka on istuva, käytännöllinen ja kaunis. Se on jotain hieman enemmän, jotain, miksi vaatteen kantaja voi oikeasti tuntea hyvää mieltä vaatteen ostamisesta ja sen pitämisestä.

Syliketun toiminnan pohjalla on läpinäkyvä ja eettinen tuotanto ja mahdollisimman vähän luontoa ja ympäristöä kuormittava toimintatapa.


Korkea kotimaisuusaste - ei halpatuotannolle!

Tuotteemme valmistetaan Suomessa - sanomme EI halpatuotannolle, epäeettisille työolosuhteille ja kotimaisen työn alaspolkemiselle. Haluamme olla osaltamme nostamassa kotimaista tekstiilituontantoa suosta, johon se viime vuosikymmeninä on sotkettu.

Osa tuotteistamme valmistuu Hennan käsissä Siilinjärvellä Pohjois-Savossa, osa valmistuu tehtaalla heti naapurissa Kuopiossa, ja osa pienyrittäjä-alihankintaompelijalla Raumalla. 


Vaatteiden korkea laatu, kestävyys ja pitkäikäisyys

Haluamme tehdä parhaamme, että tuotteemme ovat pitkäikäisiä, korkealaatuisia ja kestäviä. Hyvän mielen lempivaate eksyy päälle tuon tuosta, koska se on vaan niin mukava ja arkeen sopiva, kestää pesuja ja käyttöä. Kun vaate kestää, se päätyy myös toiselle ja kolmannelle käyttäjälle käytyään pieneksi tai turhaksi ensimmäiselle käyttäjälleen. 

Mallistomme ei hypi trendien perässä vaan vastaa ihan oikeisiin tarpeisiin - niin lasten kuin naisten vaatteiden osalta. Pyrimme valmistamaan malleja, jotka sopivat kerrospukeutumisen avulla ympäri vuoden.


GOTS-sertifikaatti

Osa kankaistamme valmistetaan tuotteidemme ompelun tapaan Suomessa. Niillä kankaillamme, jotka valmistetaan Euroopassa on GOTS-luomusertifikaatti. GOTS ei takaa pelkästään luomulaatuisen, vähemmän luontoa kuormittavan, puuvillan käyttöä, vaan myös eettiset työolosuhteet tehtailla. 


Mulesing-vapaa merinovilla - ei eläinrääkkäykselle!

Käyttämämme merinovilla neulotaan Suomessa. Merinovilla, jota käytämme on aina mulesing-vapaa-sertifioitua, eli eläimille ei ole tehty eläinrääkkäykseksi luokiteltavaa kivuliasta toimenpidettä häätämään loiskärpäsiä.


Mahdollisimman vähän hukkaa

Käytämme paljon ennakkotilauskäytäntöä. Tämä on suuri lahja myös luonnolle: valmistettavalle vaatteelle on jo olemassa käyttäjä. Näin vähennämme vaatehävikkiä, eli rekkiin roikkumaan jääviä vaatteita, joita kukaan ei koskaan käytä. Varastoon valmistamme hyvin pieniä eriä - myös tällä estämme hukkavaatteiden syntymistä.

Vaatteita valmistettaessa jää aina tilkkuja. Nämä tilkut pyrimme hyödyntämään pientuotteissa (kuten kestorätit) ja tilkkupeitoissa. Vuoden 2020 aikana on suunnitteilla aloittaa yhteistyö, jossa saamme ohjattua pienimmätkin tilkut hyötykäyttöön ja leikkuujätteemme on käytännössä tämän jälkeen lähellä nollaa. Tästä lisätietoa myöhemmin.

Vaatteita suunnitellessa täytyy valmistaa paljon mallikappaleita eli prototyyppejä. Nämä päätyvät käyttöön oman perheen sisällä, eivätkä jää hukkavaatteiksi. 


Toimitusten pakkaus

Käytämme pääasiassa vain kierrätys- ja pahvipakkauksia, emme uusia muovipakkauksia. Säilömme esimerkiksi tavarantoimittajalta tulleet pahvilaatikot uusia lähetyksiä varten. Samoja laatikoita käytetään kunnes ne käytännössä hajoavat. Sen jälkeen ne päätyvät asianmukaisesti pahvikeräykseen. 

Markkinoilla ja messuilla tarjoamme asiakkaalle tarvittaessa paperikassin, emme koskaan muovikassia.


Puuvilla ja tulevaisuus

Syliketulla me tiedostamme hyvin, ettei puuvilla ole ympäristöystävällisin ratkaisu. Sen tuottaminen vaatii paljon vettä ja maapinta-alaa. Seuraamme tiiviisti tekstiilialaa ja uusia nousevia ja ympäristöystävällisempiä materiaalivaihtoehtoja, kuten hamppua, pellavaa, kierrätyspuuvillaa ja ioncellia. Haluamme pysyä ajanhermolla ja tehdä jatkuvasti kestävämpiä ratkaisuja myös materiaalivalinnoissa.